Про ресторацію Beerlin

М'ясна ресторація Beerlin - сімейний паб-музей в серці Харкова, в якому знають все про добротну кухню, смачне фірмове пиво та привітну атмосферу.

"Місце знайшло свого господаря"

Майже 10 років тому м'ясна ресторація могла з'явитися зовсім не в Харкові. Або не з'явитися зовсім. Ідейний натхненник і власниця закладу Олена давно мріяла відкрити дитячий заклад.

Але приміщення, яке вона випадково знайшла на майдані Героїв Небесної Сотні, 10 внесло свої корективи і абсолютно переробило формат. Замкові склепіння підвалу, приглушене світло і цегляні стіни самі підказали: пабовій атмосфері - бути.

А Німеччина, як незмінна пивна Мекка, Берлін і гра слів надихнули назвати це місце не інакше як Beerlin.

- Цікаво, що раніше тут завжди були якісь кафе, а власники мінялися мало не щороку, - розповідає Олена. - Мабуть, місце все ж знайшло свого господаря. Я тепер, до речі, - сміється, - із закритими очима можу розповісти і показати, де проходять водопровідна труба і проводка, тому що під час ремонту фактично жила тут. Все-таки, це перша дитина. Тут - шматочок мене, частинка моєї душі.

Найкраще з усього світу

Подорожуючи по різних містах України та світу, які вразили своєю гастрономією, звертаючи увагу на подачу, смак і якість, Олена завжди знаходила що-небудь особливе.

- Приходячи в заклад, навіть не намагалася копіювати ідеї страв. Лише брала їх нотку і додавала її сюди, - ділиться ресторатор, згадуючи про поїздки по Італії, Франції, Іспанії. - Від Німеччини, до речі, взяли не стільки страви, скільки атмосферу і, хоч як це не дивно, поліграфію (сподобався формат меню в одному із закладів).

У плані кухні там все набагато простіше, а людей не потрібно дивувати подачею. Сюди просто приходять поїсти, а не вийти у світ, як це відбувається у нас. Є місця, яким по 200-300 років, в які ходять сім'ї ось вже кілька поколінь: наприклад, в знаменитому Hofbrau пивні кухлі передаються у спадок.

Без консервантів

Головний акцент в Beerlin завжди робився на якість їжі. Кухарі принципово не використовують ніяких консервантів, стабілізаторів і підсилювачів смаку, щоб зробити процес приготування простіше і швидше.

- Коли з'явилася можливість не морозити, а вакуумувати, ми були одним з перших закладів, який саме так почав зберігати стейки, сосиски та ковбаски.

В їх рецептурі - нічого зайвого: якщо це баранина, то там баранина, якщо телятина - то тільки телятина. Це те, що я завжди спокійно можу дати своїй дитині і не хвилюватися про те, що ж в складі і як приготовлено страву. Не можна годувати людей тим, чого ти не їси сам.

У калькуляційних картах, за якими готують сосиски та ковбаски - підтвердження слів ресторатора: тільки філе курки, м'ясо (телятина, свинина, баранина, оленина, косуля), сало, яйця, вода, спеції і баранячі кишки.

Той випадок, коли чим менше, тим смачніше - поза всякими сумнівами.

- Своїй комаді я завжди кажу: "Ми зможемо все зробити тільки завдяки якості", і я рада, що моя команда мене не просто чує, а й слухає. Чому нові заклади так швидко закриваються або забуваються? Тому що їжа стає гірше, і цього не приховаєш за красивою упаковкою. Своїх кухарів я ніколи не лаю за списані продукти, як це роблять в інших ресторанах. Тому можна бути спокійним, що всі страви - тільки зі свіжих продуктів.

Ковбаски за рецептом німецької бабусі

Кухня - душа закладу, де все готують власноруч - від м'ясних виробів до випічки (хліб, печиво). Передчуваючи ситний обід, постійні гості вже знають, якими на смак будуть соковиті ковбаски, сосиски і улюблені стейки, які підкорили їх з першого візиту.

- Ми - німецька пивна, і ще 5 років тому торгували справжніми німецькими сосисками, - розповідає Олена. - Але налагодити якісні поставки було непросто, і ми вирішили спробувати робити їх самі. Тоді в закладі працював чудовий кухар Мейснер з німецьким корінням, який знайшов чудові рецепти ковбасок і айсбан своєї бабусі. За ним і готуємо до сих пір. До речі, вдома приготувати наші ковбаски і стейки теж можна: кухарі все вакуумують, тому вироби завжди можна взяти з собою, не переживаючи про якість.

М'ясна різноманітність в Beerlin дійсно вражає: сосиски (які за технологією варять в молоці) і ковбаски з баранини, телятини, свинини, дичини (олень і косуля), запечений фазан, курячі крокети і стейки з товстого краю вологої витримки - спробувати їх неодмінно варто всім, хто цінує якісне, за всіма технологіями приготоване, добірне м'ясо.

Безкоштовне меню для дітей

На замітку батькам: для дітей тут є безкоштовне меню, в якому маленьких гурманів нагодують тільки найсмачнішим: картоплею пюре або макаронами, натуральної ковбаскою або невеликими котлетками по-київськи.

Але це ще не все. Обов'язково спробуйте "Цезар", який в закладі готують за всіма правилами - з соусом із анчоусів, каперсами і французькою гірчицею; тарілку з мідій у вершковому соусі, а також карпаччо. Білі мариновані карпатські грибочки тут настільки смачні, що їх тільки і встигають відкривати банку за банкою.

А суп Stop Bodun на домашньому бульйоні з потрухами оцінять гості, які добре відпочили тут ввечері.

Замкове пиво і фірмові настоянки

Особливий акцент в закладі зроблений на ще одному важливому "киті" - пиво, яке заслуговує особливих похвал. Основний кістяк - це сорти Бердичівського пивзаводу, одного з найстаріших в Україні, зі своєю сімейною історією і цінностями. А темна пивна конячка - найнесподіваніші сорти чеського, англійського, німецького та бельгійського пива, які часто привозять в Beerlin в дуже лімітованих кількостях.

- До нас можна потрапити на такі замкові сорти, які і в Європі не завжди знайдеш, - каже Олена і показує порожню тару. - Ось, тільки вчора дістали кег німецького і відразу ж розлили гостям. Заздалегідь складно вгадати, що ж приїде і в яких кількостях. Тому у нас завжди є така позиція як "Пиво дня", яка точно здивує чимось особливим.

Любителі настоянок відведуть душу за зігріваючою хріновухою, шнапсом і чарочкою імбирної.

А дамські, дуже легкі вишнева і смородинова здивують своїм вишуканим ягідним смаком. Для тих, хто хоче поповнити домашні запаси, в закладі вже приготували закупорені пляшки з улюбленими настоянками за фірмовими рецептами.

Полка з кружками перетворилася на музей

Полка з пивними кухлями в Beerlin давно перетворилася в справжній музей і особливу гордість закладу.

- Перший кухоль купила за смішні гроші в Німеччині, - ділиться Олена, проводячи екскурсію. - А потім це стало доброю традицією: заглядати на барахолки, в магазинчики і привозити до Харкова ось такі чудові речі, збираючи їх тут.

Постійним гостям - особисті кухлі

Кухлі у нас, до речі, не просто стоять в якості декору. За програмою лояльності, з певного періоду у кожного гостя з'являється свій. І відразу домашня атмосфера, погодьтеся: приходиш, а тут тебе вже чекає особистий кухоль. А скоро для кожного кухля зробимо окрему нішу з ключиком, щоб було ще зручніше брати їх і ставити на місце.

Автор: Ольга Костюченко

Jack Daniels 2017-06
HB 2018-03
HB 2018-05
HB 2018-01
HB 2018-06
HB 2018-02
HB 2018-04
Jack Daniels 2017-07